Domowe Sposoby Pędzenia Wina, Domowy wyrób wódek,win ,i nalewek, książki do robienia wina

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
DOMOWE SPOSOBY P
Ę
DZENIA
WINA :
Wino agrestowe
Przepis nr. 01
Agrest nadaje się bardzo dobrze do wyrobu win średnich i cięŜkich takich jak Sherry, Madera, Tokaj,
Marsala itp. Agrest naleŜy brać niezbyt dojrzały, ze względu na to, Ŝe wtedy posiada on optymalny dla
potrzeb winiarskich skład. Zbyt duŜe rozcieńczenie soku agrestowego wodą powoduje posmak trawy i
"pusty" smak.
100gramówagrestudostarczaokoło35kilokalorii,1400miligramówkwasujabłkowego,90gramówwody,1,1
gramabiałka,3,4gramawęglowodanów,3,2gramabłonnika,210miligramówpotasu,34miligramyfosforu,
28miligramówwapnia,7miligramówmagnezu,2miligramysodu,0,3miligramaŜelaza,0,1miligramacynku,
180mikrogramówwitaminyA,0,04miligramawitaminyB1,0,03miligramawitaminyB2,0,3miligrama
witaminyB3(PP),0,02miligramawitaminyB6,40miligramówwitaminyC,0,4miligramawitaminyE.
Owoce naleŜy przebrać, resztki kwiatów, szypułki i listki odrzucić, owoce zmiaŜdŜyć jakimkolwiek
sposobem. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody, po ochłodzeniu zadać
droŜdŜami, po upływie jednego dnia przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej wody
(ostudzonej), wymieszać, po upływie jednego dnia odcedzić i wygnieść. Otrzymane ciecze zmieszać,
dodać przepisaną ilość cukru (przy duŜym dodatku w dwóch lub trzech porcjach), poŜywki wg przepisu
i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną.
Przykłady na 10l wina:
wino11%11,5%A
wino17%18%B
winomieszane17%
18%C
5kgagrestu
6kgagrestu
2,5kgagrestu
6lwody
5lwody
2,5kgporzeczek
1,8kgcukru
2,8kgcukru
5,5lwody
3gpoŜywki
4gpoŜywki
2,8kgcukru
4gpoŜywki
Bardzo dobra jest domieszka porzeczek. Czarnych porzeczek moŜna dodać nawet 25%, otrzymując
wino o aromacie muszkatowym.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Akacjowe
Przepis nr. 02
Zerwa
ć
kwiaty, poobrywa
ć
szypułki i rozło
Ŝ
y
ć
cienk
ą
warstw
ą
na folii aby powyłaziło robactwo
:-( a tak
Ŝ
e by lekko podwi
ę
dły. Po kilku godzinach i odrzuceniu kwiatów nadgniłych i
obeschni
ę
tych, reszt
ę
wkłada si
ę
do naczynia, cytryny i pomara
ń
cze ze skórkami, po umyciu
kroi si
ę
w plastry i te
Ŝ
wkłada si
ę
do tego naczynia.
Cało
ść
zalewa si
ę
wrz
ą
tkiem i odstawia. Po 3 dniach płyn
zlewa si
ę
a kwiaty i owoce wyciska. Rozpuszcza si
ę
teraz
cukier i dodaje dro
Ŝ
d
Ŝ
y winnych
.
Fermentuje si
ę
normalnie.
To jest przepis na około 40 litrów wina
Wino Akacjowe B
2,5 l. kwiatów robinii akacjowej
7,5 l wody
3 cytryny
2 pomara
ń
cze
2 kg. cukru
dro
Ŝ
d
Ŝ
e winiarskie
2 g. po
Ŝ
ywki
To jest przepis na około 10 litrów wina
Wino Akacjowe A
10 l. kwiatów robinii akcjowej
30 l. wody
12 cytryn
8 pomara
ń
czy
7,5 kg. cukru
dro
Ŝ
d
Ŝ
e winiarskie
10g. po
Ŝ
ywki
Roślina popularnie zwana akacją tak naprawdę nazywa się "robinia akacjowa". Kwiaty (Flos Robiniae)
zbiera się ręcznie, ewentualnie suszy się je rozpostarte cienką warstwą w cieniu. Kwiaty zawierają
olejek eteryczny i glikozydy flawonoidowe.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Ananasowe
Przepis nr. 03
Posiekaj ananasy na drobne kawałki i umieść w plastikowym sitku w baniaku. Dodaj pozostałe
składniki, oprócz droŜdŜy, które trzeba dodać po 24h. Często mieszaj, po 5 dniach usuń plastikowe
sitko z baniaka. Gdy tylko zakończy się fermentacja, zlej wino znad osadu. Czynność tą naleŜy
powtórzyć tyle razy, aŜ wino będzie zupełnie klarowne. Wino musi dojrzewać co najmniej kilka
miesięcy.
Przepis na 5 l. wina:
Przepis na 5 l. wina:
Wino Ananasowe
1,75 kg. ananasów
1,12 kg. cukru
0,5 g. taniny
2g. po
Ŝ
ywki
dro
Ŝ
d
Ŝ
e winne
woda do obj
ę
to
ś
ci 5 l.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Arbuzowe
Przepis nr. 04
Do baniaka wlej sok arbuzowy, dodaj resztę składników, oprócz droŜdŜy, które dodaj po 24 godzinach.
Codziennie naleŜy dobrze zamieszać zawartością baniaka. Gdy fermentacja się zakończy, naleŜy zlać
wino znad osadu.
Na wino z arbuza trzeba znaleźć amatora, nie wszystkim ono smakuje. Dobrze nadaje się za to do
kupaŜu z innymi winami.
Przepis na około 5 litry wina:
Wino Arbuzowe
0,56 kg. cukru
15g. kwasu cytrynowego
0,5g. taniny
2g. poŜywki
droŜdŜe winne
sok z arbuza do objętości 5 litrów
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Aroniowe
Przepis nr. 05
Owoce naleŜy przebrać, zepsute odrzucić, owoce koniecznie umyć. Owoce naleŜy zmiaŜdŜyć, zalać
przepisaną ilością wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu droŜdŜowego i fermentować w
miazdze 2 dni, po czym przecedzić, dodać odpowiednią ilość cukru rozpuszczonego w wodzie lub
części moszczu i fermentować w baniaku.
Wino Aroniowe 11% A Wino Aroniowe 13% B Wino Aroniowe 17% C
6 kg. aronii
6,5 kg. aronii
7 kg. aronii
6 l. wody
5 l. wody
4,5 l. wody
1,7 kg. cukru
2 kg. cukru
2,8 kg. cukru
3g. po
Ŝ
ywki
4g. pozywki
4g. po
Ŝ
ywki
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Bananowe
Przepis nr. 06
Pokroić naleŜy banany, razem ze skórkami, połoŜyć na plastikowym sitku. Zagotować około 2 litry
wody i włoŜyć banany na sitku do wrzącej wody i pogotować je około 30 minut. Wyjąć sitko z
bananami z wody i dodać cukru do wywaru bananowego, rozmieszać go. Po ostudzeniu wywaru
dodać do niego resztę składników, dopełnić wodą do objętości około 5 litrów. Wino naleŜy ściągnąć
znad osadu jak najszybciej po zakończeniu fermentacji i drugi raz miesiąc później, jeśli jest klarowne
odstawić do dojrzewania, jeśli nie, poczekać, aŜ się wyklaruje i butelkować
Przepis na 5 l. wina:
2,5 kg. bananów (posiekanych razem ze skórk
ą
)
1,37 kg. cukru
0,44 kg. rodzynek
15g. kwasu cytrynowego
2g. po
Ŝ
ywki
2g. enzymu pektynowego
0,5g. taniny
dro
Ŝ
d
Ŝ
e winne
dopełni
ć
wod
ą
do 5 litrów
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wino Bławatkowe
Przepis nr. 07
4,5 kg cukru rozpu
ś
ci
ć
w 12 l wrz
ą
cej wody, po ostudzeniu doda
ć
4 l płatków
kwiatowych chabra bławatka, 3 cytryny umyte i pokrojone w plastry (bez
pestek) + dro
Ŝ
d
Ŝ
e. fermentowa
ć
.
Co ciekawe, po zako
ń
czeniu fermentacji i przecedzeniu autor zaleca dolanie 6 l
słodkiego czerwonego wina.
Wino Bławatkowe A
4,5 kg. cukru
12 l. wody
4 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
3 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
dro
Ŝ
d
Ŝ
e winne
4g. po
Ŝ
ywki
Przepis na około 18 litrów wina.
Wino Bławatkowe B
2,5 kg. cukru
6,5 l. wody
2 l. płatków kwiatowych chabra bławatka
2 cytryny pokrojone w plastry (bez pestek)
dro
Ŝ
d
Ŝ
e winne
3g. po
Ŝ
ywki
Przepis na około 10 litrów wina.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • monissiaaaa.htw.pl